Sezon na grille

Podobno grillowanie to sport narodowy Polaków. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, w Polsce rozpoczyna się sezon na grillowanie. Wszystkich ogarnie szaleństwo przyrządzania potraw na grillu w trakcie korzystania z pięknej pogody na łonie natury. Zwykle pierwszą okazją, w której można rozpalić grilla, jest majówka.

Grille na węgiel lub gaz

grilleDobrze do tego czasu odpowiednio się przygotować, wybierając odpowiedni grill i akcesoria, które ułatwią nam przygotowanie pysznych kiełbasek i mięsa. Jakie urządzenie najlepiej kupić? Na rynku dostępne są grille gazowe, węglowe i elektryczne. Różnią się one sposobem wytwarzania ciepła, co ma wpływ na to, ile czasu zajmie nam przygotowywanie pysznych potraw, a także jej smak i aromat. Oprócz tego wspomniane rodzaje różnią się ceną, wyglądem i wielkością. Przyjrzyjmy się poszczególnym rodzajom. Najbardziej tradycyjne i wciąż najpopularniejsze są grille węglowe. Składają się one z misy zrobionej z grubej blachy (pokrytej ognioodporną farbą) oraz z rusztu ze stali nierdzewnej. Do uzyskania ciepła używa się w nim węgla drzewnego lub brykietu, aby je rozpalić niezbędna jest podpałka płynna lub stała. Grille węglowe są poręczne i mobilne, a także – w porównaniu z innymi rodzajami grillów- tanie. W grillach gazowych źródłem ognia są palnika zasilane gazem.

grilleBezpośrednio nad nimi znajduje się blaszana płyta (aromatyzer), na którą skapują tłuszcz i soki z grillowanych potraw. Temperaturę pieczenia ustawia się za pomocą pokręteł takich jak w kuchenkach gazowych. Grille gazowane zasilane są gazem z butli, a niektóre modele wymagają podłączenia do sieci gazowej. Ich zaletą jest łatwość obsługi, szybkość przygotowywania potraw oraz brak dymu. Zakup grilla gazowego to wydatek kilkuset złotych. Ostatnim wspomnianym typem są grille elektryczne. Nagrzewają się one dzięki energii elektrycznej, co wymaga oczywiście podłączenia do prądu. Modele ogrodowe kształtem przypominają tradycyjne grille węglowe- mają ruszt, czasem także teflonową płytę. Mogą być też zaopatrzone w zbiornik, do którego będzie spływał wytapiający się z potraw tłuszcz. Ich zaletami są: szybkie nagrzewanie się, możliwość regulacji temperatury, brak dymu, ekologiczność i łatwe czyszczenie. Ich ceny zaczynają się od kilkudziesięciu złotych. Niezależnie od tego, jaki rodzaj grilla wybierzemy, warto wiedzieć o tzw. higienie grillowania.

Po każdym grillowaniu trzeba usunąć z rusztu przypieczony tłuszcz, ponieważ z niego mogą uwalniać się szkodliwe dla zdrowia toksyny, przenikające do jedzenia. W zastępstwie sztucznych i chemicznych rozpałek, lepiej użyć rozpałki ekologicznej.

Ławki szkolne do wyposażenia sal<< >>Preparaty chloru do basenu

O Autorze : Anna Jabłońska