Przemysłowe mielenie ziaren kakaowca

Do mielenia twardych, tłustych ziaren kakaowca wykorzystuje się dziś specjalne młyny przemysłowe posiadające określone parametry. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że efektem finalnym obróbki prażonych ziaren kakaowca wcale nie jest sypki proszek przywodzący na myśl doskonale znane wszystkim kakao, lecz tłusta, treściwa miazga kakaowa o gęstej konsystencji.

Mielenie kakao w specjalnym młynie

mielenie kakaoJakimi parametrami charakteryzują się nowoczesne młyny przemysłowe dedykowane mieleniu ziaren kakaowca? Czekolada i produkty czekoladopodobne znane są doskonale każdemu z nas. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że obróbka ziaren kakaowca nie jest procesem łatwym. Przemysłowe mielenie kakao odbywa się w specjalnie przystosowanych do tego młynach, które są w stanie rozdrobnić nawet najtwardsze materiały. Warto przy tym zdawać sobie sprawę z tego, że najnowsze modele młynów dostępnych aktualnie na rynku, wyposażone są również w nowoczesny napęd montowany bezpośrednio pod komorą mielenia. Dzięki temu podczas procesu mielenia ziaren, mamy łatwiejszy dostęp do komory mielenia. Twarde ziarna rozdrabnia się za pomocą niezwykle wytrzymałych, ostrych noży, które pulsują w określonych kierunkach. Mielenie ziaren kakaowych jest bardzo czasochłonne, rozdrabnianie ich, w zależności od możliwości danego sprzętu może trwać nawet kilkanaście godzin. Zdecydowanie najciężej jest przebić się przez twardą powłokę zewnętrzną kakaowca.

mielenie kakaoProces rozdrabniania staje się znacznie prostszy gdy tłusty olej zawarty w ziarnach przedostanie się już na zewnątrz. Zmiękczona wówczas masa, która dodatkowo podgrzewana jest do pożądanej temperatury przez młyn, posiada bardziej oleistą, półpłynną wręcz konsystencję, która po ostygnięciu bardzo szybko wysycha. Dlatego też tak istotne jest podgrzewanie młyna, dzięki czemu masa kakaowa uzyskana podczas mielenia zachowuje odpowiednie właściwości. Warto również zauważyć, iż nowoczesne młyny mielące są częściowo zautomatyzowane. Pracownik obsługujący urządzenie nie musi więc dysponować konkretną wiedzą czy umiejętnościami. Choć zakup nowoczesnego młyna przemysłowego to bardzo poważna inwestycja, to jednak z całą pewnością jest ona opłacalna. Młyny mielące prażone ziarna kakaowca usprawniają pracę, co automatycznie przyspiesza proces produkcji produktów spożywczych.

Warto również podkreślić, iż urządzenie wykonane z najwyższej jakości materiałów, odporne jest na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne. Nowoczesne młyny przemysłowe posłużą nam więc niewątpliwie przez wiele lat.

Ekonomiczny agregat prądotwórczy zasilany gazem<< >>Jak działa tokarka CNC?

O Autorze : Anna Jabłońska