Grille ogrodowe – rodzaje

Grill to jedna z tych rzeczy, która jest coraz częściej kupowana. Jest to coś idealnego na przyjęcie rodzinne, spotkania ze znajomymi, czy po prostu jako urządzenie dzięki któremu przygotujemy smaczne i zdrowe jedzenie.

Grille ogrodowe na gaz i węgiel

grille ogrodoweŻebyśmy jednak byli zawsze zadowoleni z przygotowanych potraw to musimy wybrać dobry grill ogrodowy. Do wyboru mamy standardowy grill na węgielki lub grill gazowy, grill przenośny lub murowany. Jakie mają one wady i zalety? Grill na węgiel drzewny jest na pewno najbardziej znanym rodzajem grilla. Można go dostać nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale w sezonie dostępne są one nawet w hipermarketach na halach, czy też w sklepach budowlano-ogrodniczych. Taki grill jest bardzo mały, łatwo go przenieść, zmieści się nawet na najmniejszym tarasie. Po sezonie można go schować w komórce, kotłowni czy garażu i na pewno nie będzie nam on przeszkadzał. Rozpalenie ognia jest bardzo łatwe, trzeba mieć tylko węgiel drzewny, przydatna bywa też rozpałka. Jedzenie przygotowane na takim grillu będzie miało intensywny smak wędzenia. Wadą takiego grilla jest to, że nie da się na nim przygotować posiłku dla większej liczby osób. Ponadto, trzeba czekać aż węgielki się rozpalą, ponadto wytwarzają one dym, który jest nieprzyjemny, a ubrania nim przesiąkają.

grille ogrodoweKolejną wadą grilla na węgiel jest to, że nie każdemu będą odpowiadały takie mocno wędzone potrawy, ich smak jest jednak bardzo charakterystyczny. Ponadto, taki grill może być niestabilny, a blacha z jakiej jest wykonany nie jest najlepszej jakości. Dobrym rozwiązaniem niektórych tych problemów jest wykonanie grilla murowanego. Jest on an stale ustawiony w ogrodzie, jest większy niż zwykły grill, może mieć też dwa stanowiska czy dwa poziomy co umożliwia przygotowanie większej ilości jedzenia. Jego wadą będzie to, że na małej działce trudno będzie dla niego znaleźć dobre miejsce, nie da się zmienić jego położenia w razie potrzeby. Trzecim rozwiązaniem jest grill gazowy. Jest to grill przenośny, wykonany z dobrej jakości metalu, jednak większy niż grill tradycyjny. Często poza samą kratką do grillowania posiada on również piekarnik. Grill jest zasilany na butlę gazową, jest zamykany więc nie zamoknie. Potrawy robią się na nim szybciej bo nie czekamy na rozpalenie się węgla. Nie ma też dymu i charakterystycznego smaku.

Może to być zaleta lub wada. W takim grillu można zamontować wkładkę z wiórkami drzewnymi, dzięki czemu smak wędzonego jedzenia nadal będzie obecny. Wadą grilla gazowego może być to, że zajmuje więcej miejsca.

Więcej na http://www.kambud-kominki.pl

Showroom laminam – dobru punkt sprzedażowy<< >>Projekty wnętrz i dekoracje

O Autorze : Anna Jabłońska